Ο Παλούμπης[1] για τον Αρτέμη τον Λέλεκα…

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ναυτικής ιστορίας

 

 

«Ο Αρτέμης ο Λέλεκας ανάμεσα σε ανθρώπους και άλλα ζώα»

(2013)

 

Έχω παρακολουθήσει τη λογοτεχνική γραφή και εξέλιξη του φίλου και παλαιού συναδέλφου Αντώνη Κακαρά, αλλά σε τούτο το τελευταίο του βιβλίο με τον αλλόκοτο τίτλο και τη συναρπαστική πλοκή, νομίζω πως ξεπερνά τον ίδιο του τον εαυτό.

Το περιεχόμενο του μυθιστορήματος περιστρέφεται και πάλι γύρω από την αντίθεση του συγγραφέα σε οποιασδήποτε μορφής εξουσία, αντίθεση την οποία έχει παρουσιάσει σε όλα σχεδόν τα βιβλία του, επιφυλάσσοντας μια κάπως ιδιαίτερη και ελάχιστα πιο ευνοϊκή μεταχείριση στις αριστερές εξουσίες. Ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του ένα είναι βέβαιο, ότι είναι συνεπής με τον εαυτό του και τις ιδέες του και γενικά είναι αντι-εξουσιαστής απ’ όποια κατεύθυνση κι αν προέρχεται η επιβολή της εξουσίας.

Νομίζω όμως πως ενώ η υπόθεση του υπό συζήτηση βιβλίου περιστρέφεται γύρω από τις σχέσεις εξουσίας σε στενό οικογενειακό κύκλο, αλλά και σε ευρύτερο κοινωνικό, τα στοιχεία που κάνουν το βιβλίο ενδιαφέρον είναι τα φιλολογικά. Είναι παραδείγματος χάριν, η γλώσσα του και η εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ και του σαρκασμού με την οποία προσεγγίζει και περιγράφει τις σκηνές της ανεπανάληπτης …. αγαθής και αγνής επαρχιακής ζωής.

Είναι η περιγραφή των υπόγειων συγκρούσεων στον επιφανειακά ήρεμο οικογενειακό περίγυρο, με κύριο μέλημα την απόκρυψη από τα αδηφάγα βλέμματα της τοπικής κοινωνίας της όποιας αντίθεσης, έντασης ή οξύτητας.

Είναι η παράθεση των αιτίων των συγκρούσεων αυτών που μπορεί να αναζητηθούν στην καταπιεσμένη, λόγω της στενής επαρχιακής κοινωνίας και της εποχής, λίμπιντο των κοινωνικών μελών και στις κρυφές έριδες λόγω διανομής των οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων.

Όλα αυτά φυσικά καταλήγουν σε σχέσεις εξουσίας και εξουσιαζομένων μιας κάποιας μορφής.

Ένα άλλο εξαιρετικό στοιχείο του μυθιστορήματος είναι η παρουσίαση μιας πολύ καλής γνώσης και η περιγραφή των γεωργικών εργασιών, του χρόνου και του τρόπου που αυτές εκτελούνται, καθώς και η παράθεση, κατά τρόπο έξοχο, της χλωρίδας και πανίδας των βουνών και των κάμπων της Ελλάδας.

Από την αντι-εξουσιαστική διάθεση του βιβλίου δεν γλιτώνει ούτε η εκκλησιαστική εξουσία, ιδιαίτερα αυτή, αναδεικνύοντας τα στοιχεία υποκρισίας τα οποία αρκετές φορές μετέρχονται οι κληρικοί στην ενάσκηση των καθηκόντων τους, που τους καθιστούν, ιδιαίτερα στην επαρχία, κομμάτι της τοπικής εξουσίας με σημαντική κοινωνική επιρροή. Παπάς, δάσκαλος, χωροφύλακας κλπ, κλπ.

Το απρόσμενο τελείωμα του μυθιστορήματος συντελείται με την κορύφωση ενός δράματος, που δεν καταλαβαίνεις από ποιον γράφεται. Από έναν αντιστασιακό σε κάθε εξουσία και επιφανειακά άθεο ;; ή από έναν βαθιά μέσα του πιστό Χριστιανό που αντιλαμβάνεται την ουσία της θρησκείας πέρα από κάθε τυπικότητα ή εξωτερικό διακοσμητικό στοιχείο ;;;

Η Χριστιανική πάντως αλληγορία και ο φανερός παραλληλισμός, επιφυλάσσουν ένα εντυπωσιακό φινάλε σε ένα βιβλίο που ο τίτλος του δεν σε προδιαθέτει για κάτι τέτοιο.

Αντώνη, συνέχισε να γράφεις. Είσαι από τους πολύ λίγους που ξέφυγες από το δικό μας σινάφι του ρουτινιασμένου απόστρατου και δημιούργησες μια δεύτερη ζωή, αυτή του λογοτέχνη, που νομίζω πως σε ευχαριστεί και σε γεμίζει περισσότερο.

 

 

[1] Ο Γιάννης Παλούμπης είναι Αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, με πραγματική υπηρεσία επί πλοίων και υπηρεσιών τριάντα επτά χρόνων. Αντιστασιακός επί δικτατορίας (στέλεχος του Κινήματος του Ναυτικού) με όλες τις εκ τούτου συνέπειες. Είναι συγγραφέας βιβλίων ιστορικού περιεχομένου με βασική κατεύθυνση το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ η έκδοση  «Απ’ τα πελάγη στους αιθέρες. Το χρονικό της Ναυτικής Αεροπορίας» τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Πλήθος άρθρων του έχει δημοσιευτεί επίσης σε ανάλογα περιοδικά με κυριότερο το ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ναυτικής ιστορίας

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: