Κουρκουτό νόστιμο όχι… σαν την κυβέρνηση και την τρόικα!

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ (ΤΗΣ ΑΥΣΤΗΡΗΣ ΑΔΕΡΦΗΣ )

(Τα ακόλουθα από τηλεφωνική συνομιλία του γράφοντος με την αδερφή του και αποτελούν αυθεντική καταγραφή των οδηγιών! Προσέξτε ύφος!)

Να χρησιμοποιήσεις μεσαίο ταψί λογικού φούρνου, πάει να πει όχι ξύλων… μη λες ανοησίες!

Ηλεκτρικό φούρνο μιλάμε μπούφο, αφού γάστρες και τέτοια δεν τα ξέρετε τώρα, τι θες δηλαδή; Λοιπόν τα υλικά πρώτα άσχετε:

  • Διό κούπες του τσαγιού γλυκό τραχανά (απ’ τον καλό, όχι τον ξινό του Παχώμιου του προκομένου και τα φλιτζάνια ανθρώπινα, όχι πελώρια, ούτε του καφέ).
  • Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις) τόσο ώστε να γίνει χυλός (όπως τότε που τον φτιάχναμε μαζί, δηλαδή ούτε νερουλός ούτε στουπέτσι να μη δουλεύεται)
  • Λίγο φαρινάπ (απ’ το κόκκινο που κάνει για… και κάπως το φουσκώνει να πούμε).
  • Λίγο γάλα φρέσκο κανονικό, το μπλε δηλαδή όχι τ’ άλλο που ‘ναι παπάρα αποβουτυρωμένο που τρώμε μείς… κι άμα δεν έχουμε τέτοιο ας είναι κι εβαπορέ, σε ποσότητα φερ’ ειπείν ένα φλιτζάνι όχι γεμάτο ούτε θεόρατο, το νου σου εδώ!
  • Αυγά όσα θέλεις, όσο περισσότερα βάζεις τόσο βαρύτερη γίνεται η κουρκούτι χαζέ, κι ολόκληρα, όχι μόνο τους κρόκους, πού ακούστηκε κουρκούτι μόνο με κρόκους, ο κουμπάρος σου κάνει κάτι τέτοια και καυχιέται για μάγειρας, έλα Παναγία μου, τέλος πάντων τα χτυπάμε με τα υπόλοιπα να γίνει χυλός όχι μαρέγκα, θέλει ρέγουλο, δεν είναι… να μην πω τίποτα!! Βάλε τρία αυγά άντε τέσσερα ανάλογα με το ταψί πάντως όχι παραπάνω και την κάνεις μπόμπα τη κουρκούτι, άντε μπράβο!
  • Λίγο αλάτι, δηλαδή τόσο όσο πρέπει, ούτε καθόλου ούτε να γίνει λύσσα, σανπώς τα τρως εσύ!
  • Λάδι όσο θα βάζαμε σ’ ένα τέτοιο φαΐ όχι παραπάνω, μάλλον παρακάτω να βάλεις, θα δείξει ο χυλός μόνος του, ναι βρε θα δείξει, αφού δε θα θέλει άλλο!
  • Τυρί άσπρο, φετούλα ακόμα και τρίματα με γάρο πάει, όχι τις παπάρες τις τροϊκανές ούτε  μούχλες και τέτοιες αηδίες, ούτε κεφαλογραβιέρα ούτε γραβιέρα, αυτά όχι πως είναι μαλακίες αλλά εσύ να βάλεις τυράκι άσπρο σε κομματάκια, τελευταίο είπαμε τούτο… ουφ μ’ έσκασες!

 

 

Τώρα πώς θα ψήσουμε το κουρκουτό… πάλι πίνεις μου φαίνεται, άσε κάτω τη ρακή, πρόσεξε ρε γαμώτο!

  • Βάζουμε τον τραχανά σε νερό  καμιά δυο τρεις ώρες, ναι ρε συ αν τον ψήσεις  απόγιομα βάλε τον να μουλιάσει το μεσημέρι πριν κοιμηθείς, σε νερό όσο χρειάζεται, αμάν πια, τίποτα δεν καταλαβαίνεις;
  • Παίρνουμε το φουσκωμένο τραχανά κι αν χρειάζεται (αν είναι πήχτρα, τι χαχανίζεις τώρα, αυγά σου τηγανίζουνε;) λοιπόν προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα, αλλά να θυμόμαστε πως αμέσως προσθέτουμε το γάλα και σιγά σιγά τα υπόλοιπα υλικά με πρώτα αυτά που ‘ναι έτσι νερουλά, όπως τ’ αυγά δηλαδή, κι ύστερα τ’ αλεύρι και συγχρόνως ανακατεύουμε, ανακατεύουμε, ανακατεύουμε να διαλυθούν όλα μαζί να μη γίνουν δεν ξέρω γω τι, αλλά έτσι όπως είναι ο χυλός… με ρήμαξες παιδάκι μου, τίποτα δεν νογάς;
  • Ρίχνουμε τ’ αλατάκι που είπαμε δοκιμάζοντας, όχι στα κουτουρού γιατί κι ο τραχανάς έχει το δικό του, σαν τι νομίζεις εσύ, μην το κάνεις λύσσα, άσε που θα μπει κι η φέτα στο τέλος, βάλε λίγο το μυαλό σου να δουλέψει, όλο στις… να μην πω που το ‘χεις.
  • Τελευταίο βάζουμε το τυρί, γι’ ανθρώπους κανονικούς όχι όπως το τρως του λόγου σου, δεν είναι το κουρκουτό τυρόπιτα, άντε και με γκάστρωσες, και τ’ ανακατεύουμε λίγο μόνο, να πάει το τυράκι παντού, όχι να διαλυθεί μπουμπούνα, να φαίνονται τα κομματάκια, αμάν πια.
  • Βουτυρώνουμε το ταψί ή για πιο υγιεινά (όχι όμως και για πιο νόστιμα) το λαδώνουμε και ρίχνουμε μέσα το χυλό ν’ απλώσει μόνος του κανονικά, έτσι θα καταλάβεις αν τον έφτιαξες σωστά και δεν το ‘κανες ρόιδο σαν την κυβέρνηση, Χριστός κι Απόστολος! .
  • Στο ψήσιμο μη σε παρασύρει το ρόδισμα γιατί μπορεί να ‘ναι ζωντανός από κάτω, τον τρυπάς μ’ ένα μαχαίρι κι αν δεν κολλήσει πάνω του τότε είν’ έτοιμο κι όχι πρωτύτερα γιατί θα φας άψητο πράμα και θα τα βάλεις μαζί μου, άντε τώρα γιατί μ’ έπρηξες.
Advertisements

Ετικέτες: , ,

2 Σχόλια to “Κουρκουτό νόστιμο όχι… σαν την κυβέρνηση και την τρόικα!”

  1. klafsigelos Says:

    Χα, χα, μου θυμίζει ένα κατασκεύασμα της πεθεράς που στα Γρεβενιώτικα το λένε μπρτντζόπιτα ή κάπως έτσι με περισσότερα σύμφωνα και περισσεύματα από τσιγαρίδες (όχι του Ναυτικού!) από τη γουρουνοχαρά των Χριστουγέννων. 🙂

    Μου αρέσει!

  2. ΣΠΥΡΟΣ Ο ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ Says:

    Απαιχτη καί στή περιγραφή καί στήν εκτέλεση…..

    Είναι τά άτομα πού μας είναι πλέον απαραίτητα,σέ κάθε οικογένεια,
    γιά τήν επιβίωσή μας,στούς επερχόμενους δύσκολους χρόνους..

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: