Στη μνήμη του Τσομάκη – Κύπρος 1974- Παπαργύρης

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΡΓΥΡΗ ΣΤΙΣ 18/05/2008

Ο Παπαργύρης, αξιωματικός Μηχανικός της ΣΝΔ, δίνει τη συνέντευξη αυτή το 2008 με αφορμή μία ανακρίβεια στο αναφερόμενο βιβλίο που τον αφορά και τον εξέθετε. Ανεξάρτητα από την συμμετοχή του στο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, είναι αιτιολογημένη η πικρία του από το γεγονός πως, ενώ μεταξύ των άλλων και ο ίδιος διώχτηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, άλλοι πολύ μεγαλύτερων βαθμών και κατ’ αναλογίαν ευθυνών, δεν υπέστησαν διώξεις.  Η σειρά αυτή των συνεντεύξεων θα συνεχίσει να αναρτάται, μέχρις ότου εξαντληθεί, αφού είναι και ο μόνος τρόπος τα όποια ανέκδοτα περιστατικά και λεπτομέρειες αναφέρονται να φανούν ίσως χρήσιμα στον αυριανό ερευνητή. Η ιστορία μισεί την επιλεκτική μνήμη.

……………………………………………………………………………………………………..

-.   Στο σπίτι του Γιώργου Παπαργύρη στην Επίδαυρο στις 18 του Μάη 2008. .. Σας έχει ενοχλήσει κάτι στο βιβλίο μου «Οι Έλληνες Στρατιωτικοί», τι είναι αυτό και ποια είναι η άποψη σας;

Π.   Υπάρχουν ορισμένες ανακρίβειες σε ότι αφορά τις ενέργειές μου κατά την παραμονή μου στο νησί. Δεν αρνούμαι τις ευθύνες μου αλλά θα ήθελα αυτά τα οποία γράφονται να είναι τα σωστά. Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο που σας έχω…

-.   Εντάξει πέστε εσείς. Πέστε ποιο είναι το λάθος το οποίο έχω κάνει εγώ. Εγώ είδη σας είπα off the record ότι έχω κάνει ένα σοβαρό λάθος για το οποίο ζητάω συγνώμη και γραπτά αποκαθιστώντας την πραγματικότητα που έπρεπε να γραφτεί εκεί.[1] Πέστε μου όμως εσείς τα γεγονότα της Κύπρου και την άποψη σας.

Π.   Τα γεγονότα τα οποία με αφορούν, περιορίζομαι βέβαια στα γεγονότα τα οποία αναφέρονται στο βιβλίο, έτσι δεν είναι; Και είναι το σημείωμα το οποίο σας έχω δώσει πριν, της πορείας μου από την 21η και μετά, μέχρι την μετάθεση μου στο νησί. Η ζωή εξελίσσεται normal μέχρι την ημέρα της κλήσεως από τον διοικητή, όπως αναγράφεται εκεί μέσα, για την συμμετοχή στο πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου. Από εκεί και πέρα βέβαια τα πράγματα όπως εξελίχθηκαν είναι όπως ακριβώς τα αναφέρω στο σημείωμα.

-.   Κύριε Παπαργύρη εκτός από τη γενική τοποθέτηση στην διάρκεια της δικτατορίας, εγώ θα το λέω δικτατορία εσείς όπως θέλετε……

Π.   Και εγώ το ίδιο λέω. Εγώ την είπα πραξικόπημα. Δεν έχω καμία αντίρρηση και ούτε με συνδέει μετά από την μετάθεση μου. Ακούστε κύριε Κακαρά. Εγώ εάν ήμουνα πάνω στην Αθήνα… επειδή είχα υπ’ όψιν μου το τι συμβαίνει στη σχολή Ναυτικών Δοκίμων {..όπου ήμουν…} επιτηρητής, γνώριζα τι τύποι ήτανε οι κύριοι αυτοί. Καταλάβατε; Κακώς μετετέθην και κακώς δεν με προσέγγισε κανείς για να βρεθώ μέσα στην Κίνηση των Αξιωματικών. Όλοι οι φίλοι μου και όλοι αυτοί, θα το διαβάσετε πιο κάτω, ήτανε… πως το λένε ούτε είχανε ενοχλήσει κανέναν, ούτε είχανε βλάψει, ούτε εκμεταλλευτεί.

-.   Τι εννοείτε όταν λέτε η Κίνηση των Αξιωματικών; Ποια Κίνηση και για πού;

Π.   Η Κίνηση ήτανε για την ανατροπή του καθεστώτος, έτσι; Ποια Κίνηση λέτε; Για ποια …

-.   Αυτό που εσείς είπατε. Ποια εννοούσατε;

Π.   Η Κίνηση  η οποία έγινε για την ανατροπή του καθεστώτος.

-.   Εννοείτε το 1967 του Ναυτικού ή στην Κύπρο με τον Μακάριο;

Π.   Όχι εκεί, εννοώ με αυτό το οποίο γράφω, που ήτανε με τον Βασιλιά. Είμαι σαφέστατος έτσι; Για τους αξιωματικούς του κινήματος το ’73, αν δεν είχαμε κατεβεί στην Κύπρο.

-.   Εννοείτε λοιπόν ότι δεν σας προσέγγισε κανένας εκείνα τα χρόνια, να ενταχθείτε και εσείς στην οργάνωση που είχε σκοπό την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος. Εντούτοις φθάνουμε στην Κύπρο όπου αποδέχεστε όπως σχεδόν και όλοι οι άλλοι, εκτός δύο, την… Πέστε μου ποια είναι η άποψη σας.

Π.   Την άποψη μου. Αποδέχομαι και αναφέρεται σαφώς στο λόγο της αποδοχής μου. Όλοι οι αξιωματικοί οι οποίοι ήτανε στην Κύπρο, ανεξαρτήτως αντιρρήσεων εξετέλεσαν τις διαταγές της διοικήσεως. Άπαντες.

-.   Όταν λέτε όλοι, εννοείτε και τον Τσαταλό και τον …

Π.   Βέβαια.

-.   Τον Τσαταλό και τον Κανδαλέπα;

Π.   Και βέβαια.

-.   Και τον αξιωματικό των ΟΥΚ πώς τον λένε;

Π.   Τον Γουλέα. Άπαντες. Εξετέλεσαν ότι είχαν {…διαταχθεί…}, ανεξαρτήτως αντιρρήσεων.

-.   Αυτών βέβαια οι καταθέσεις λένε διαφορετικά, αλλά εν πάσει περιπτώσει. Συμμετείχαν αυτοί στις κινήσεις που γίνανε και στις αποστολές που σας είχαν ανατεθεί για την ανατροπή του Μακαρίου;

Π.   Και βέβαια. Διετάχθησαν να πάρουνε τις τορπιλακάτους και να πάνε στην Αμμόχωστο. Πράγμα το οποίο έγινε.

-.   Εντούτοις έχουμε την ΕΔΕ του Παππά για τις δύο τορπιλακάτους, οι οποίες αχρηστεύτηκαν στην εξέλιξη και έχει εκδοθεί ένα πόρισμα το οποίο γνωρίζετε. Επίσης εσείς είχατε διαταχθεί, από τον τότε διοικητή σας στην Κύπρο, να κάνετε μία ΕΔΕ γύρω από αυτά τα γεγονότα. Την έχετε; Θα μου δώσετε ότι στοιχεία είχατε συλλέξει τότε; Πού είχατε καταλήξει;

Π.   Προσέξτε. Οι τορπιλάκατοι, οι δύο, διετάχθησαν από την διοίκηση μετά το πέρας του πραξικοπήματος να επανέλθουν στην Ναυτική βάση από την Αμμόχωστο, που είχαν οριστεί να παραμείνουν και να περιμένουν εντολές. Λοιπόν, κατά την διαδρομή, το γράφω, είναι με μηδέν μποφόρ και πανσέληνο, έριξαν την τορπιλάκατο στον δρόμο της Αμμοχώστου. Παπαδάκης Κανδαλέπας. Αφήνοντας όλα τα πράγματα τα κρυπτογραφικά και τα πάντα, μέσα στο σκάφος.

-.   Γιατί νομίζετε ότι έγινε αυτό;

Π.   Εγώ; Από δειλία. Δεν υπήρχε άλλος λόγος. Διότι τότε βαράγανε οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα και τα λοιπά, ότι οι Τούρκοι έρχονται, επιτίθενται και δεν συμμαζεύεται. Είμαι σαφέστατος στο τι γράφω και να τα διασταυρώσετε. Κυρίως από τους εφέδρους, οι οποίοι υπηρετούσαν τότε κάτω. Τους αξιωματικούς τους εφέδρους.

-.   Αυτό λέτε με τον Κανδαλέπα. Με τον Τσαταλό;

Π.   Ο Τσαταλός ακολούθησε την πορεία, πήρε την τορπιλάκατο και γύρισε στην βάση. Δεν έγινε τίποτα. Έκανα την ανάκριση, διετάχθην (να κάνω) την ανάκριση την οποία έχω καταθέσει στου κυρίου Μεταληνού την ΕΔΕ. Την οποία δεν διαβάσατε.

-.   Όχι, δεν την διάβασα διότι δεν την βρήκα.

Π.   Έχει κατατεθεί.

-.   Ο δε Μεταληνός λέει ότι δεν παραδώσατε αυτήν την…

Π.   Κάνει λάθος.

-.   Έχω αυτήν την εντύπωση.

Π.   Κάνει πάρα πολύ μεγάλο λάθος και ντρέπομαι κύριε Κακαρά. Αυτοί οι οποίοι πίνανε ουίσκι με τον Καμαρινέα τον Θεμιστοκλή, να μου κάνουνε εμένα ανακρίσεις ο οποίος δεν είχα καμία σχέση με το καθεστώς. Έκανα τη δουλειά μου.

-.   Έχετε σήμερα αντίγραφα από αυτήν {…την ΕΔΕ…} που κάνατε;

Π.   Όχι. Το ένα το έδωσα, το original το κατέθεσα στην ΕΔΕ που μου έκανε ο Μεταληνός με έναν ταγματάρχη, του στρατού ήτανε, τώρα δεν τον θυμάμαι. Και το άλλο το είχα δώσει στον Καλότυχο για να κάνει επερώτηση στην Βουλή. Τον Καλότυχο τον ξέρετε;

-.   Τον θυμάμαι.

Π.   Το είχα δώσει, πέθανε, δεν μου επέστρεψαν τα χαρτιά. Αυτό όμως πρέπει να είναι, πρέπει να γράφεται μέσα ότι το έχω παραδώσει. Στην κατάθεση την δική μου, την δική μου.

-.   Οι καταθέσεις δεν έχουνε βρεθεί στην ΕΔΕ του Μεταληνού. Εγώ βρήκα μόνο το πόρισμα.

Π.   Όχι το πόρισμα. Το πόρισμα… Τα πορίσματα κύριε Κακαρά τα φτιάχνανε τότε όπως θέλανε. Εγώ δεν πήγα να φιλήσω ούτε κατουρημένες ποδιές, ούτε τίποτα. Έκανα την δουλειά μου. Μέχρι που είπα στον Πασά, τότε που ήτανε αρχηγός του Κλάδου, τότε που ήμασταν εκεί πέρα και μου λέει «Τι έγινε;» και τα λοιπά. Και του λέω «Τι έγινε; Γιατί αφήσατε τους Τούρκους;» Και μου λέει «Δεν είμαστε έτοιμοι.» «Δεν είσαστε έτοιμοι;» λέω «Και ποιος φταίει; Εσείς που … » και με πέταξε έξω από το γραφείο.

-.   Εντούτοις κύριε Παπαργύρη, μια και φτάσαμε σε τέτοιες λεπτομέρειες, τα γραπτά στοιχεία και η αναφορά του Παπαγιάννη κατά του οποίου μιλάτε εδώ και έχετε τοποθέτηση, και το πόρισμα του Μεταληνού, μιλούν για την συμμετοχή σας στην έρευνα του σπιτιού του  Αζίνα και για την επιχείρηση για την κατάληψη της CYTA[2]. Σε αυτά τα δύο, σε αυτές τις δύο επιχειρήσεις, εις μεν στην έρευνα του σπιτιού του Αζίνα – εάν θυμάμαι καλά – ο ρόλος σας ήταν καταπραϋντικός, κατευναστικός όσον αφορά την τάση ορισμένων από την ομάδα να αφαιρέσουν χρήματα από συρτάρια. Αναφέρεται αυτό το στοιχείο και οφείλω να το πω. Αλλά υπάρχει εμπλοκή σας με τραυματισμένο αστυνομικό, με τον οποίο φαίνεται σε διάλογο εκφραστήκατε μάλλον άσχημα ή εναντίον του. Εκφραστήκατε, δεν χειροδικήσατε. Αυτό το στοιχείο υπάρχει σε μήνυση που έχει κατατεθεί εναντίον όλων των αξιωματικών και εναντίον σας από κάποιο Κύπριο δικηγόρο, που δεν θυμάμαι τα στοιχεία του.

Π.   Σε ότι αφορά αυτό, θα σου το φέρω. Έχω την εφημερίδα που γράφει, θα σου την δώσω αυτή. Καμία σχέση και κανένας τραυματισμός, ούτε σήκωσα όπλο εναντίον κανενός Κυπρίου. Καμία επαφή με τους συλληφθέντες. Αυτά τα έκανε πιθανόν ο Παπαγιάννης. Ο οποίος είχε επαφή με τους συλληφθέντες, οι οποίοι είχανε μαζευτεί στο (…). Καμία. Όταν λέω καμία μαθηματικώς (καμία).

-.   Η μήνυση, το στοιχείο που αναφέρετε σε σας, δεν λέει ότι εσείς τραυματίσατε άνθρωπο.

Π.   Όχι.

-.   Δεν λέω αυτό το πράγμα. Λέει ότι εκφραστήκατε σε έναν από τους συλληφθέντες μάλλον, που ήταν και τραυματισμένος και ο οποίος μάλιστα στη συνέχεια ψάχνει να σας βρει και εσάς και κάποιους άλλους.

Π.   Εγώ ουδέποτε, ουδέποτε… είμαι σαφέστατος. Διετάχθη δύο φορές και θα δείτε, δύο φορές πήγα. Αυτοί λένε μία, εγώ δύο φορές πήγα εκεί πέρα. Θα τα δείτε εδώ πέρα γραμμένα.

-.   Άρα για να καταλήξουμε, όσον αφορά την συμμετοχή σας, την αποδίδετε στο ότι ως στρατιωτικός οφείλατε, οφείλατε υπακοή στους ανωτέρους σας και εκτελέσατε τις εντολές που σας δόθηκαν. Όσον αφορά όμως την εμπλοκή σας σε επιχειρήσεις που είχαν και ανήθικο τμήμα, όπως η αρπαγή των θυμάτων και άλλων πραγμάτων από ορισμένους υπαξιωματικούς και αξιωματικούς, στο σπίτι του Αζίνα δεν είχατε καμία απολύτως συμμετοχή;

Π.   Εγώ δεν είχα καμία συμμετοχή. Όταν γύρισα από την …, διετάχθην από τον επικεφαλής, ήτανε ο διοικητής, όταν πήγαμε εκεί πέρα είχα ένα σημαιοφόρο και τους δύο…, που ήτανε κοινό…. Σε μια στιγμή βλέπω τον διοικητή να φεύγει, είναι αυτό που σας γράφω, με μία τσάντα στα χέρια. Η οποία παρεδόθη, απ’ ότι μου είπαν έτσι, εκεί πέρα έγινε το ελάτε να δείτε. Μία ατασθαλία κατά την διάρκεια της αυτής και εγώ βέβαια ο οποίος έχω μάθει πάντα να λειτουργώ κατά έντιμο τρόπο, όπως αναφέρεται παρακάτω, τους εμπόδισα και ανέφερα στον διοικητή το τι συνέβη κατά την διάρκεια της πρώτης έρευνας. Όλα. Αλλά για το θέμα της συμμετοχής μου, δεν ήτανε τόσο ότι ήθελα να συμμετάσχω στο πραξικόπημα, όσο ο πατριωτισμός για το θέμα της ενώσεως με την Ελλάδα. Εγώ δεν είχα καμία επαφή με την κυβέρνηση, ούτε με τους Ιωαννίδες, ούτε τον γνώριζα, ούτε κατ’ όψιν ούτε ακοή είχα. Είχα μετατεθεί. Δεν είχα επιβεβαίωση. Γράφεται. Θα γίνει η ένωση της Κύπρου μετά της Ελλάδος με τους Αμερικανούς. Αυτό μου είπανε. Από εκεί και πέρα με την μαρτυρική αυτή κατάσταση, διότι εγώ κύριε Κακαρά έχω φάει ξύλο το ’56 με την Ιωννίδιο σχολή… Έβγαλα την Ιωννίδιο σχολή για τον Μακάριο και έχω φάει ξύλο στα τμήματα και τα λοιπά. Και ο Καρανικόλας ο συγχωρεμένος που ήτανε γυμνασιάρχης τότε, ήθελε να μου κάνει αναφορά να μην πατήσω στην σχολή. Από εκεί και μετά ήτανε μία αλλοπρόσαλλη κατάσταση εκεί πέρα κάτω λόγω του καθεστώτος των Αθηνών και λόγω ας πούμε όλων αυτών των καταστάσεων. Διότι πραγματικά η εποχή εκείνη διαίρεσε τα πάντα. Τον Στρατό, το αυτό και τα λοιπά. Είναι γνωστό και το έζησα μέσα στη Σχολή Δοκίμων σου λέω. Όταν ερχόντουσαν οι Ευέλπιδες δεν μας υπολόγιζαν καθόλου εάν ήμασταν υποπλοίαρχοι, τίποτα. Σημασία. Το ξέρατε αυτό το πράγμα; Είχε γίνει το ελάτε να δείτε μέσα εκεί. Γι’ αυτό στα λέω. Δεν με πλησίασε κανείς. Και φεύγω από εκεί γιατί επειδή έκανα στον ΄΄ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ΄΄  ένα διάστημα που ήτανε κυβερνήτης ο Πολιτόπουλος… και δεν αναφέρετε τίποτα για τον Πολιτόπουλο, ούτε για τον Νικολόπουλο, ούτε για κανέναν άλλον και αναφέρετε για έναν αξιωματικό ο οποίος πήγε να δώσει την ζωή του για την πατρίδα του! Θα τα διαβάσετε παρακάτω. Και θα ρωτήσετε τους σημαιοφόρους και τους υπαξιωματικούς, όλους. Όχι τους κυρίους αυτούς, όχι τους κυρίους αυτούς που είναι έτσι ακριβώς όπως σας τα λέω!

-.   Γιατί αναφέρεστε στον Πολιτόπουλο και Νικολόπουλο;

Π.   Αναφέρομαι …

-.   Είναι γνωστός ο ρόλος τους.  Όσον αφορά δε την δική μου εργασία,  (απ’ που και προέκυψε το τρίτομο βιβλίο από το οποίο και λείπουν πάμπολλα στοιχεία) αυτά καταγράφονται στην διατριβή. Και ο ρόλος του Πολιτόπουλου αναφέρεται …

Π.   Όχι, αναφέρεται.

-.   Μνημονεύεται. Ως και ο Νικολόπουλος στον βαθμό που εντοπίστηκαν σε γραπτά στοιχεία κύριε Παπαργύρη … διαφορετικά δεν μπορούσα να στηριχτώ εγώ στις φήμες, αποκλείεται. Το ίδιο συμβαίνει και με εσάς. Μόνον ό,τι αναφερόταν σε γραπτά στοιχεία μνημονεύτηκε. Και γι’ αυτό και είναι λίγα τα πράγματα για εσάς. Τώρα θα σας πω τι έχω κάνει εγώ και τι θα κάνω ώστε, αφενός αυτό το γραπτό ντοκουμέντο που μου έχετε δώσει, αφετέρου το περιεχόμενο αυτής εδώ της συζήτησης που καταγράφεται στο μαγνητόφωνο και εκ τρίτου ένα γράμμα που θα σας δώσω, να αποτελέσουν γραπτά στοιχεία τα οποία θα παραδώσω εκεί που έχω παραδώσει και το υπόλοιπο αρχείο, στο οποίο στηρίχτηκε η διατριβή από την οποία βγήκε το βιβλίο. Γιατί σας επαναλαμβάνω, ό,τι αναφέρει το βιβλίο προέρχεται από διατριβή, ό,τι αναφέρει η διατριβή είναι με επιστημονικό τρόπο και με πολλές ελλείψεις όπως ήδη σημειώσατε και εσείς, αλλά στηρίζεται μόνο σε γραπτά ντοκουμέντα. Σε αυτά λοιπόν τα γραπτά ντοκουμέντα θα προστεθούν και αυτά τα τρία που αφορούν εσάς και που έχουν μέσα… θα έχουν μέσα την άποψή σας και θα διαβάσετε και στο γράμμα ότι έχω στείλει μία διόρθωση, μία συμπλήρωση στον εκδότη, η οποία θα μπαίνει, ήδη πρέπει να μπαίνει στο εξής στις επόμενες εκδόσεις εφόσον γίνουν. Αυτά είναι τα οποία εγώ δεσμεύομαι να κάνω. Η αποκατάσταση του λάθους που έχω κάνει, ανεξάρτητα εάν αυτό προέρχεται από τεχνικούς λόγους, είναι ένα λάθος σοβαρό. Συμπληρώνοντας βέβαια το στοιχείο εκείνο που αναφέρει εκείνος ο Κύπριος δικηγόρος στην μήνυση του για εσάς.

Π.   Καμία. Καμία σχέση, καμία. Ούτε είδα …

-.   Πέστε μου όμως, κύριε Παπαργύρη, πέστε μου ποιος είναι ο ρόλος του Πολιτόπουλου και του Νικολόπουλου κατά εσάς, που δεν αναφέρεται μέσα στην εργασία και στο βιβλίο;

Π.   Δεν αναφέρεται, διάβασα για τον Πολιτόπουλο που ήτανε και ο κυβερνήτης μας, ότι πιθανόν να μου επισύναπτε τον ρόλο κατά την διάρκεια αυτή λόγω σχέσεων κυβερνήτη με πρώτο μηχανικό. Έτσι; Ο ρόλος του ήτανε σαφέστατα ενεργός κατά την διάρκεια της ΕΔΕ μέχρι που ανέλαβε ο Μαργαρίτης, απ’ ότι άκουγα. Ο Νικολόπουλος ήτανε γνωστό το τι έκανε στο Β΄ επιτελικό. Ο δε Κανδαλέπας καθημερινά ήτανε εκεί. Καθημερινώς, προτού πάει στην Κύπρο. Και δεν αναφέρετε τίποτα, δεν αναφέρετε. Αυτό που σας λέω…

-.   Όταν λέτε δεν αναφέρετε;

Π.   Δεν αναφέρετε τίποτα για τον Πολιτόπουλο, δεν αναφέρετε τίποτα. (…) εκ των υστέρων και τα λοιπά, όταν παρέλαβε ο Μαργαρίτης ξέρω ‘γω, δεν ξέρω τι ακριβώς γράφετε σε αυτό το σημείο, το κοίταξα. Είμαι σαφέστατος. Και γι’ αυτό σας λέω. Εγώ κύριε Κακαρά δεν βγήκα να προσβάλλω το Ναυτικό. Διότι ο Τσομάκης πήγε στράφι. Πήγε …  Αυτά τα οποία σας γράφω είναι πράγματα τα οποία ξέρω ‘γω έχουν προκαλέσει την (…) εναντίον του διοικητού τότε και τα λοιπά. Δεν τα ξέρατε αυτά στα γραφεία τότε … Αυτό το πράγμα είναι ντροπή για το Ναυτικό. Ντροπή. Τι να κάτσω να πω;

-.   Όσον αφορά το Νικολόπουλο και τον Πολιτόπουλο σας προτείνω να ξαναπάτε στην εργασία να δείτε σε ποιες σελίδες αναφέρονται τα ονόματα σας, τα ονόματα τους και να δείτε αυτά τα οποία βρήκα εγώ …

Π.   Προσωπικά κύριε Κακαρά θέλω να σας πω το εξής. Ότι εγώ υπηρέτησα στον ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ όταν αυτοί ήτανε κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα ούτε εκμεταλλεύτηκα την εφταετία, ούτε γύρισα ποτέ ξέρω ‘γω να χρησιμοποιηθώ εναντίον συναδέρφων. Αυτοί οι οποίοι, και σωστά τα γράφετε μέσα, έχουν εξαντλήσει την ιεραρχία. Και σε ότι αφορά δε, γιατί θέλω να σας πω, με τον Παπαδάκη, με τον κύριο Παπαδάκη δεν είχα εγώ καμία σχέση. Όταν πήγα κάτω στην Κύπρο τότε, ήτανε ο Καραβάς διοικητής. Εγώ πήγα να αντικαταστήσω τον Καλότυχο. Το γράφω σαφώς, ό,τι σας λέω. Ό,τι σας λέω. ……………………

-.   Κύριε Παπαργύρη αποστρατευτήκατε το ’75 μαζί με ένα αριθμό ακόμα αξιωματικών και το κοινό στοιχείο είναι ότι όλοι αυτοί οι αξιωματικοί είχατε εμπλοκή – καθώς επίσης και μία σειρά υπαξιωματικών, μικρός ήτανε ο αριθμός τους, επίσης αποστρατεύτηκαν το ’75 – που είχατε εμπλακεί στην υπόθεση του πραξικοπήματος στην Κύπρο και μάλιστα μετά από ΕΔΕ. Μήπως την έχετε αυτή την ΕΔΕ; Ή η αιτιολογία της αποστρατείας σας ποια ήτανε;

Π.   Η αιτιολογία της αποστρατείας μου και το είχα δώσει το χαρτί αυτό πάλι στον Καλότυχο για να κάνει επερώτηση, ήτανε διότι δεν μπορούσε να εξασκήσει τα εκ του βαθμού του απορρέοντα καθήκοντα. Τίποτα άλλο. Τυπική αιτιολογία. Τυπική αιτιολογία αλλά η τυπική αιτιολογία πρέπει να είναι ουσιαστική αιτιολογία. Έτσι; Διότι κατηγορήθηκε και έπρεπε να αποστρατευτεί ο Τζεφεράκος, γιατί δεν αποστρατεύτηκαν όλοι αυτοί οι κύριοι και έφτασαν μέχρι τον ανώτατο βαθμό όταν το Ναυτικό θα έπρεπε να ντρέπεται γι’ αυτούς, όχι εγώ για τον εαυτό μου; Εγώ ήμουνα στην πρώτη γραμμή μετώπου. Στην πρώτη!

-.   Αισθάνεστε αδικημένος σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είχαν πολύ πιο ουσιαστική εμπλοκή υπέρ της δικτατορίας; Και ενώ εσάς σας δίωξε το Ναυτικό το ’75, αυτούς τους άφησε να εξελιχτούν; Και ποιοι είναι αυτοί; Ποιους εννοείτε;

Π.   Εννοώ αρχής γενομένης από τον Αρχηγό του Ναυτικού. Τον Αραπάκη. Ο οποίος για μένα ήτανε προδότης. Και τον είπα προδότη διότι κατάντησε το Ναυτικό με τους γύφτους στο Αρσάκειο. Γράψανε και οι εφημερίδες ότι χουντικοί επιτέθηκαν εναντίον τους. Δεν ήμουνα Ναυτικός αλλά δεν μπορούσα να δω την κατάντια του Ναυτικού. Αυτός ο οποίος έβγαλε την Σχολή Δοκίμων στο δρόμο, αυτός ο οποίος έκανε όλα αυτά τα τερατουργήματα, τα οποία έκανε … Καταλάβατε; Και αυτοί όλοι φύγανε ως επίτιμοι, φύγανε ως υποναύαρχοι, φύγανε ως αντιναύαρχοι και τα λοιπά. Και έρχομαι και κλείνοντας χωρίς να έχω υποβάλλει επανάκριση, χωρίς … Γιατί ευελπιστούσα ότι όπως ανέβηκε στην ηγεσία ο Γούσης, όλοι αυτοί που με ξέρανε, γιατί εγώ τους έβγαλα, δεν έβγαλα άχνα από την έδρα. Τον δε Μπατίρη τον έβαζα και έγραφε με τον τοίχο εξετάσεις με 70 στρατιωτικά …

-.   Εννοείτε όταν ήσασταν επιτηρητής στην Σχολή Δοκίμων.

Π.   Ναι. Και βέβαια. Και όταν ήρθα περίμενα κάποια αποκατάσταση. Κάποια αποκατάσταση από αυτούς όλους. Διότι ήδη έχουν παρέλθει 34 χρόνια.

-.   Εκτός του Αραπάκη του οποίου ο ρόλος είναι γνωστός και ΄΄εκθειάζεται΄΄, σε εισαγωγικά το εκθειάζεται, και σε αυτήν την εργασία για την οποία συζητήσαμε, ποιους άλλους βλέπετε ότι είχαν πιο ενεργό συμμετοχή υπέρ της δικτατορίας και στο πραξικόπημα και δεν εδιώχθησαν; Ονόματα. Ποιους εννοείτε;

Π.   Στο πραξικόπημα ήτανε στην αρχή άπαντες αυτοί οι οποίοι ήτανε με τον κύριο Πρεβενά, το κονκλάβιο της διοικήσεως του Ναυτικού. Αρχής γενομένης Κολλιγιάννης, ο οποίος ήτανε στο πραξικόπημα. Ο νυν υπουργός και μετέπειτα, Παπαδόγκονας. Όλοι αυτοί… Γκιόγκεζας. Ο δικός μας ο Χατζηκώστας. Τον θυμάστε τον Χατζηκώστα; Νικολαΐδης… όλοι αυτοί. Αυτοί πού πήγαν; Υπουργοί! Επέβαλαν… όλοι ήτανε τοποτηρητές της εφταετίας. Πολιτόπουλος. Ο Νικολόπουλος. Τώρα δεν θυμάμαι και άλλους οι οποίοι …

-.   Κύριε Παπαργύρη πιστεύετε ότι ο Αραπάκης γνώριζε, άρα και η υπόλοιπη στρατιωτική ηγεσία τότε, γνώριζαν για το πραξικόπημα το οποίο ετοίμαζε ο Ιωαννίδης κατά του Μακαρίου; Γνώριζαν;

Π.   Ναι το γνώριζαν. Και ήρθε ο Κοντός … Δεν έχει γραφτεί πουθενά. Ο Κοντός και έφερε την διαταγή από πάνω στο ΓΕΕΦ κάτω, παραμονές.

-.   Ποιος;

Π.   Ο Κοντός, ένας ταγματάρχης του Στρατού. Ένας Κοντός  και έφερε την διαταγή από το …, από το Αρχηγείο Στρατού που ήτανε τότε, τι ήταν; Για να προβούμε, για να προβεί η εθνοφρουρά στις ενέργειες αυτές. Δεν έχει αναφερθεί ποτέ, πουθενά.  Αυτά τα οποία αναγράφονται ήτανε, πώς τα λένε, ψεύδη ασύστολα. Και κάθομαι και δεν έχω καθόλου ασχοληθεί με την αποκατάσταση την δική μου. Χαίρομαι διότι έτυχα να βρεθώ με συναδέλφους, και μάλιστα επιτιμητικά μου το είπανε, κύριε Παπαργύρη, έχει γράψει ο … έχει βγει ένα βιβλίο και τα λοιπά. Τι γράφει για μένα το βιβλίο αυτό; Και πώς δεν έχω ερωτηθεί εγώ για το βιβλίο αυτό; Αν είναι κύριε Κακαρά λάθη αυτά τα οποία έκανα εγώ για την συμμετοχή μου στο πραξικόπημα, αλλά χωρίς να εγκαταλείψω την πρώτη γραμμή … όχι μόνο ότι διετάχθη. Προσπαθούσε ο διοικητής τότε να με ανακαλέσει να μην μετακινούμαι και να μην κάνω αυτά τα οποία τώρα σας αναφέρω.  Ρωτήστε τον Παλιατσό. Διαβάστε του Παλούμπη  το … το γράφω μέσα.

-.   Στην εισβολή των Τούρκων ήσασταν στην Κύπρο και πήρατε μέρος στην αντίσταση;

Π.   Και βέβαια ήμουνα. Και βέβαια ήμουνα. Βομβαρδιζόμουν πρωί πρωί στις 08:00 η ώρα με τις σαγιονάρες και τα αυτά και έχω και τους χάρτες, έχω και τους χάρτες υποτυπώσεως. Τους χάρτες τους original των Τούρκων. Θα σας τους δώσω. Θα τους δώσουμε στο Μουσείο Μπενάκη τους χάρτες αποτυπώσεως των Τουρκικών αυτών. Μιλάμε για άψογη λειτουργία των ΣΕΠ. Μιλάω η συνεννόηση γινόταν μέσα από την Μαλούτα μέσω του Ναυτικού διότι ούτε Στρατός υπήρχε τότε ούτε τίποτα και ο Αραπάκης ήτανε γνώστης. Όταν δε εγένετο η εισβολή, όταν δε εγένετο η εισβολή και τους έλεγα εγώ προσωπικά για τα θέματα «Γιατί δεν εφαρμόζετε τα σχέδια;». Γιατί ένα (…) να βγάζει και να τους βλέπουνε και τα λοιπά να βγαίνουνε έξω, η απάντηση είναι ότι «Δεν μπορούμε και ότι μόνο η ψυχή μας, η ψυχή μας είναι μαζί σας …» Από εδώ, από το ΓΕΝ, έτσι; «Η ψυχή μας είναι μαζί σας αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.» Αυτή ήτανε η απάντηση τους!

-.   Ήσασταν στον CYTA όταν καταλείφθηκε στην διάρκεια του πραξικοπήματος; Γνωρίζετε προσωπικά ή είναι εκτίμηση σας ότι ο Αραπάκης γνώριζε για το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου;

Π.   Είμαι βέβαιος ότι γνώριζε και ο Αραπάκης και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος. Και ο ίδιος γνώριζε. Και ο ίδιος το γνώριζε.

-.   Πώς το γνώριζε ο Μακάριος;

Π.   Νομίζω ότι το γνώριζε. Ήτανε φύσει αδύνατο να γίνει μία τέτοια αυτής της μορφής, όταν όλες οι Ένοπλες Δυνάμεις της Κύπρου –ακόμη και οι καταδρομείς, ακόμη και οι πάντες– ελέγχονταν πλήρως. Δεν μπορούσαν να κάνουν μία καταδρομική ενέργεια … ποιος θα τους εμπόδιζε; Ποιος είχε την ισχύ να τους εμποδίσει;

-.   Κύριε Παπαργύρη θα είδατε στο βιβλίο πιθανόν ότι ο Αβέρωφ μέρες πριν από το πραξικόπημα είχε ενημερωθεί από τον τότε Αμερικανό πρέσβη γι’ αυτήν την ενέργεια. Και δεν ενημερώνει τον Μακάριο. Δε χτυπάει συναγερμό. Το καταθέτει ο ίδιος και υπάρχει στα πρακτικά της Βουλής, στον αποκαλούμενο φάκελο της Κύπρου ο οποίος δεν έχει βγει στην επιφάνεια παρ’ ότι είναι πια γνωστά όλα τα γεγονότα. Με αυτό εσείς λέτε ότι σίγουρα ο Μακάριος γνώριζε τα …

Π.   Κατά την γνώμη μου και μετά από σκέψη και την δικιά μου πείρα για να φτιάξω αυτά που βλέπετε[3] Σαουδικές Αραβίες και τέτοια… νομίζω ότι έγινε αυτή η ενέργεια για να αποκατασταθεί η Δημοκρατία στη χώρα –στην Ελλάδα – και να επανέλθουν βέβαια τα εδάφη αυτά, τα εδάφη τα καταληφθέντα εδάφη, με την επιρροή των ξένων στην χώρα και να αναδειχθεί ο ζήλος. Δυστυχώς οι Τούρκοι προσπαθούσανε χρόνια να το κάνουνε αυτό, το κάνανε όπως το κάνανε και χάσαμε το μισό νησί. Οι Έλληνες αξιωματικοί ήτανε αυτοί οι οποίοι πολέμησαν στην Κύπρο κάτω, μιλάω για τον Στρατό – για τον Στρατό – και έχουν μείνει πάρα πολλοί αξιωματικοί στα βουνά. Όπως αφήσαμε κατά τον τρόπο που είδατε εδώ πέρα μέσα σε αυτό το οποίο σας έδωσα …

-.   Τον Τσομάκη.

Π.   Ο Τσομάκης είναι ήρωας. Αυτά που σας λέω είναι η πραγματική αλήθεια. Η πραγματική.

-.   Τι έχετε να πείτε για το ρόλο του Καραμανλή και των πολιτικών που ανέλαβαν την κυβέρνηση τότε αμέσως μετά το πραξικόπημα …

Π.   Νομίζω ότι όταν παρέλαβαν όλη η Κύπρος ήτανε στα Ελληνικά χέρια και δεν είχε γίνει το δεύτερο προγεφύρωμα. Δεν είχε γίνει. Νομίζω ότι το γεγονός είναι καθαρώς πολιτικό… και τον κύριο Μαύρο ο οποίος ήτανε στις αυτές… και είχανε δώσει εντολή να μην πέσει ούτε μία σφαίρα μετά την αλλαγή της καταστάσεως στην χώρα……


[1] Επιδόθηκε επιστολή του Κακαρά στον Παπαργύρη που είχε σταλθεί στον εκδότη ΠΑΠΑΖΗΣΗ όπου μεταξύ των άλλων αναφερόταν πως στη σελίδα 222 του Β΄Τόμου της έκδοσης,  Οι Έλληνες Στρατιωτικοί, και στους στίχους 28-30 αντί του αναγραφόμενου «…ο Παπαργύρης που έκανε το γενναίο στους γιατρούς και τις νοσοκόμες....» να γραφτεί «….το ίδιο και ο Παπαργύρης που χαριτολογούσε για το λοχαγό Χριστοδούλου που ‘χε τραυματιστεί αλλά και ο Ντάνος που έκανε το γενναίο …» . Ανεξάρτητα απ’ αυτό όμως η ανακρίβεια είχε ήδη δημοσιευτεί.

[2] Τηλεπικοινωνιακός Οργανισμός Κύπρου

[3] Δείχνει το σπίτι γύρω του

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Στη μνήμη του Τσομάκη – Κύπρος 1974- Παπαργύρης”

  1. Δημήτριος Κωνσταντίνου Says:

    Αναφέρεται ότι ο κος Παπαργύρης καττέβηκε να αντικαταστήσει τον κο Καλότυχο.Απο οτι γνωρίζω ο κος Καλότυχος ηταν στην ΝΒΧ.Εγω τον Μάιο του 73 βρήκα στη ΝΒΧ άλλον Διευθυντή (τον είχα Διευθυντή μου) και ο κος Παπαργύρης ήταν στο ΓΕΕΦ.Νομίζω οτι πρέπει να διευκρινισθεί ο λόγος της μετακίνησης απο ΝΒΧ-ΓΕΕΦ. Για τον κο Τζεφερέκο δεν εχω ακούσει κάτι(αναφέρει γιατί δεν αποστρατεύτηκε) εμένα κρυφίως μου τακτοποίησε όσα χαρτιά του ζήτησα για επαναπατρισμό μελών οικογενειών λεγοντάς μου να μην κάνω συζήτηση γιατί ο κος Παπαγιάννης του είχε απαγορέψει να εκδίδει σχετικά έντυπα και με συμβούλεψε να μην πάω με την οικογενειά μου στο αεροδρόμιο. Οσον αφορά πότε η τορπιλάκατος βγήκε στην παραλία τα έχω χαμένα,Στην επιστροφή απο την Αμόχωστο μετά το πραξικόπημα η την παραμονή της εισβολής αποπλέοντας προς απόκρυψη η προς Κυρήνεια. Το λάθος έγινε με την επιστροφή μας που δεν πήρανε απο όλους μας κατάθεση γιατί πολλοί συνάδελφοι γνωρίζουν πολλά και σημαντικά και δυστυχώς δεν μιλάνε.Μου έχει μείνει η εντύπωση οτι υπήρχε σκοπιμότητα που έστω και προφορικά δεν μας ρώτησαν για οτιδήποτε.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: