Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΛΟΥΜΠΗΣ[1] ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΚΑΡΑ

 

 

Όταν γαβγίζει ο ντουνιάς,  (Παπαζήση, Αθήνα 2012)

 

Ο φίλος και αγαπητός συνάδελφος Αντώνης Κακαράς μας έστειλε το τελευταίο του μυθιστόρημα «Όταν γαυγίζει ο ντουνιάς».

Τελευταίο σε μια σειρά βιβλίων που αναδεικνύουν τις κοινωνικές αδικίες και τις στρεβλώσεις σε έννοιες και λέξεις της κοινωνίας που ζούμε.

Ο Αντώνης διατηρεί για τον εαυτό του την πολυτέλεια να παρατηρεί, να αναδεικνύει και να καυτηριάζει με μια γλώσσα και μια αμεσότητα που να γίνεται κατανοητή κι απ’ τον τελευταίο αναγνώστη. Έχει βεβαίως το δικό του στυλ και λεξιλόγιο και είναι το λεξιλόγιο του κοινού ανθρώπου στην ελληνική ύπαιθρο, αλλά γίνεται άμεσα κατανοητό κι απ’ τον εργάτη και τον μεροκαματιάρη και στα αστικά κέντρα. Κι είναι ακριβώς αυτό που θέλει να παρουσιάσει και να αναδείξει. Τα πάθη του κοινού ανθρώπου σε μια κοινωνία απάνθρωπη που τα δίκαια των φτωχών καταπατούνται και τα δίκαια των ισχυρών της ολιγαρχίας υπερισχύουν.

Μπορείς να συμφωνείς ή να διαφωνείς με τον συγγραφέα, εκείνο όμως που δεν σου επιτρέπεται να ισχυριστείς είναι πως δεν τον καταλαβαίνεις.

Είναι τόσο καθαρός στο ξεδιάλεγμα των παραδειγμάτων του και στην παρουσίαση των κραυγαλέων κοινωνικών αντιφάσεων που δεν μπορείς να πεις ότι είναι ασαφής στην περιγραφή των διαπιστώσεων. Εκείνο που ενδεχομένως συζητείται είναι η αποτελεσματικότητα των μεθόδων μέσω των οποίων υπονοούνται οι λύσεις.

Πάντως δεν μπορεί να μην επισημανθεί ότι το κάθε βιβλίο του είναι μια κοινωνική τομή και μια παρότρυνση, μια διδασκαλία προς ανθρωπινότερες κοινωνίες με πρόσωπο κοντινότερο προς τον άνθρωπο.

Ο  συγγραφέας είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και προ τριών μηνών είχε πρωτοστατήσει στην οργάνωση μιας εξαιρετικής εκδήλωσης της Ένωσης προς τιμήν των στρατιωτικών που είχαν ή έχουν επίδοση στη συγγραφή. Είναι πράγματι εκπληκτικό πόσα πολλά ονόματα έγιναν γνωστά εκείνη την ημέρα, ανθρώπων προερχομένων από το στράτευμα που δραστηριοποιήθηκαν στον λογοτεχνικό ή στον ιστοριογραφικό χώρο.

Ευχόμαστε καλή πορεία στο βιβλίο «Όταν γαυγίζει ο ντουνιάς» και στον Αντώνη Κακαρά να είναι καλά και να μας τροφοδοτεί με προβληματισμούς και σκέψεις.

[1] Ο Γιάννης Παλούμπης είναι Αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, με πραγματική υπηρεσία επί πλοίων και υπηρεσιών τριάντα επτά χρόνων. Αντιστασιακός επί δικτατορίας (στέλεχος του Κινήματος του Ναυτικού) με όλες τις εκ τούτου συνέπειες. Είναι συγγραφέας βιβλίων ιστορικού περιεχομένου με βασική κατεύθυνση το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ η έκδοση  «Απ’ τα πελάγη στους αιθέρες. Το χρονικό της Ναυτικής Αεροπορίας» τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Πλήθος άρθρων του έχει δημοσιευτεί επίσης σε ανάλογα περιοδικά με κυριότερο το ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ναυτικής ιστορίας

Σχολιάστε